0
0,00  0 stavki

Nema proizvoda u košarici

0
0,00  0 stavki

Nema proizvoda u košarici

Usoljeni limuni (preserved lemons)

09.03.2022.

Sezona je limuna, pa ukoliko ste u mogućnosti nabaviti neprskane limune svakako odvojite još par dolje navedenih namirnica, malo vremena i napravite usoljene limune.
Mi smo se u njihovu čaroliju zaljubili na putovanjima u Maroko gdje ih koriste u mnogim jelima.

Trebat će vam:

Neprskani limuni
Sol
Po želji kardamom, štapići cimeta, sjemenke korijandera, klinčići, anis, lovor list…
Čiste staklenke
Cijedilo za agrume

Operite limune, odrežite vrhove i zarežite limune na četvrtine, ali ne do kraja i nasipajte po žlicu soli u svaki.
Na dno staklenke sipajte 2-3 žlice soli, stavljajte limune u staklenku koliko ih možete nagurati i tako da limuni puste soka (iako recepti traže limune u komadu, ja sam radila i tako da sam praznine u staklenci popunjavala odrezanim četvrtinama limuna i ništa nije bilo lošije ili drugačije), praznine popunite solju, ubacite začine po želji i dodajte odrezane četvrtine limuna da se sve lijepo popuni. Ako limuni nisu pustili previše soka, iscijedite dodatno soka limuna i zalijte ih u staklenci. Zatvorite staklenku i držite na sobnoj temperaturi par tjedana, povremeno promućkajte i okrenite staklenku na poklopac. Nakon 2-3 tjedna prebacite staklenku u frižider i pričekajte još 1-2 tjedna, a nakon toga možete početi koristiti usoljene limune.

Dobit ćete fantastičan začin originalnog okusa i arome, koristite samo koricu usoljenih limuna koja nakon nekog vremena postaje prekrasno podatna, omekša i jelima daje egzotičnu notu.

cart