O meni

Dubravka Delić

Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.
Poglavica Bik Koji Sjedi

Priča sa šivanjem je započela 2014. godine kada sam odlučila pokušati koristiti platnene dnevne uloške umjesto jednokratnih kako bi dala svoj mali doprinos ekologiji i zero wasteu, te svom zdravlju. Naručila sam uloške, međutim nije mi baš odgovarao njihov kroj. Tada sam napokon ostvarila svoj san i kupila šivaću mašinu, te si sašila točno onakve uloške kakve sam htjela i koji su mi bili idealni. Kako je od tada prošlo 6 godina i ulošci su došli svom kraju, ove sam godine početak razdoblja karantene iskoristila za šivanje novih…. imala sam materijala, volje i vremena i sašila sam ih više nego što je meni trebalo, te iz znatiželje oglasila za prodaju na Fejsu.

 

Taj početni paket je planuo u roku 15min od objave, a upiti su samo stizali. Tako se zakotrljala cijela ova priča sa šivanjem da bi do danas iz Artesanijine radionice izašlo na stotine platnenih dnevnih uložaka. Tada sam počela šivati trake za urednije i diskretnije sušenje platnenih uložaka, onda sam sašila par probnih, sada opet, popularnih scrunchija (gumica za kosu). Uskoro je na red došla ideja o šivanju platnenih blazinica. I sama trošim i previše vatenih blazinica, pa sam i tu vidjela priliku pokušati smanjiti svoj doprinos onečišćenju i stvaranju otpada.

 

Blazinice su ujedno i najtraženiji proizvod koji se šiva u Artesania radionici, te sam na njih jako ponosna. U svaki proizvod je uloženo puno truda, rada, vremena i u konačnici ljubavi. Materijali koje koristim su pamuk sa printom, waffle pamuk, juta (dobivena od vreća za kavu), frotir i flanel. Nakon što stigne narudžba materijala, oni se peru s malo deterđenta, suše i glačaju, a time osiguravam da se krajnjim korisnicama moji proizvodi minimalno, skoro uopće ne skupljaju u pranju, ne puštaju boju, te skidam zaštitne tvorničke slojeve kemikalija sa tkanina.

 

Najnoviji proizvod koji se šiva u Artesaniji su ”spužvice” za kućanstvo, koje se mogu koristiti u kuhinji, kupaonici…Šivaju se Heavy (za teža zaprljanja) i Light (za svakodnevna lakša zaprljanja) varijante, a ovdje sam u korištene materijale ubacila i jutu (od vreća za kavu) koja izvrsno obavlja teže zadaće u čišćenju našeg i vašeg doma.

 

Kako ide vrijeme i narudžbe tako Artesania ima u pripremi neke zanimljive poslovne suradnje, nove ideje, nove vizuale, planove za novu opremu…

 

Filozofija i vizija šivanja ovih korisnih i ekološki osviještenih predmeta je da želim da budu raznobojni, šareni, vedrih i zabavnih uzoraka, jer i sama volim život obojati bojama kroz odjeću, modne dodatke, dekorativnu kozmetiku, uređenje interijera (a svi koji me poznaju osobno to znaju 😊).

Dubravka Delić

Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.
Poglavica Bik Koji Sjedi