0
0,00  (0,00 kn) 0 stavki

Nema proizvoda u košarici

0
0,00  (0,00 kn) 0 stavki

Nema proizvoda u košarici

Marokanski čaj od mente

30.05.2021.

Prije svega malo o običaju ispijanja marokanskog čaja od mente....

Marokancima je čaj od mente ono što je Hrvatima kava. Napitak koji se pije u bilo koje doba dana, napitak kojim izražavaju dobrodošlicu poznatima i nepoznatima i jednostavno napitak za druženje s obitelji, prijateljima...

Tako da se nemojte iznenaditi ako vam tijekom shoppinga u trgovini ili souku skuhaju čaj od mente i ponude vas. Smatra se nepristojnim odbiti ponuđeni vam čaj, pa se najbolje prepustiti običaju i nazdraviti s domaćinima.

Mi smo se prilikom posjeta Maroku, između ostalog zaljubili i u čaj od mente, pa smo tamo nabavili originalni čajnik i čašice kako bi mogli i u Hrvatskoj uživati u ispijanju čaja. Iste godine smo kod jedne tete na Trešnjevačkom placu, nabavili i sadnicu marokanske mente koja od tada raste u našem gradskom vrtu i divno se razrasla, pa svake godine u proljeće i ljeto imamo svježu mentu.

Donosimo vam recept za kuhanje izvornog marokanskog čaja od mente, onako kako nas je naučio naš domaćin dok smo boravili u predivnom Marrakeshu.

Kako bi uživali u ovom čaju bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

-sušeni zeleni čaj (tzv. Gunpowder)

-šećer (čaj možete konzumirati i bez šećera, no Marokanci ga uglavnom piju dosta zaslađenog)

-svježa menta

-kipuća voda

U čajnik (zapremine cca. 7dl) se stavi puna žličica gunpowdera (najbolje bi bilo u vrećicu ili cjedilo za čaj), šećer i pušlek svježe mente, prelije kipućom vodom, poklopi i ostavi nekoliko minuta. U svaku čašicu staviti malu grančicu ili par listova svježe mente.

Nakon što je čaj kratko odstajao, natoči se u jednu čašicu i izlije nazad u čajnik. Ta prva čašica čaja se naziva ''duša čaja''.

Samo točenje čaja je umjetnost za sebe, jer ga je potrebno točiti sa veće visine kako bi čaj ''pokupio'' zrak i zapjenio se kod ulijevanja u čašice. Uske čašice, vrući čaj, točenje s visine...da, potrebna je praksa 😊

Uživajte u pripremi i ispijanju ovog aromatičnog i zdravog čaja.

cart