Kada nabavite domaće nešpricane naranče i limune jednostavno je šteta ne iskoristiti sve od njih i što manje baciti.
Osim svježe ocijeđenog soka, radili smo arancine i limuncine, a receptić vam pišemo u nastavku.
Koru naranči i limuna narežite na trakice (na ovom koraku obavezno uživati u mirisu narezanih korica!) i stavite ih u lonac sa hladnom vodom, zakuhajte i kuhajte oko 5min.
Postupak ponoviti tri puta, a nakon trećeg prokuhavanja korica, ocijedite ih i izvažite.
Na 100g korica ide 100g šećera i 100ml vode.
Zakuhajte sirup od šećera i vode (ako imate, razrežite mahunu vanilije) i neka vrije par minuta.
Stavite prokuhane i ocijeđene korice u sirup, kuhajte još 15ak min i povremeno promiješajte.
Ostavite da se korice ohlade u sirupu, a nakon što su hladne procijedite ih i rasporedite po papiru za pečenje na koji ste nasipali šećer (ukoliko želite pomiješajte kristal šećer s vanilin šećerom za bolju aromu). Posipajte korice s još šećera i pustite da se suše.
Sljedeći dan ih prebacite i rasporedite na novi papir za pečenje i u novi šećer (ovdje ćete ih već sigurno u prolazu krasti sa papira).
Povremeno ih malo razmjestite po šećeru da se dobro osuše. Krajem drugog ili treći dan su spremne za pohranu u kutiju/limenku/staklenku.
Uživajte i ne bacajte korice nešpricanih agruma!
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.SLAŽEM SEPRAVILA PRIVATNOSTI